Eko reli: Čeprav ne ropota, bo zelo napeto

Letošnji avtomobilski dogodek v Novi Gorici pod generalnim pokroviteljstvom družbe MAHLE združuje dva avtomobilska relija. Poleg klasičnega bo potekal tudi 2. MAHLE Eco reli Nova Gorica, ki je namenjen avtomobilom z alternativnimi pogonskimi viri.

AMD Gorica je že lani jeseni organizirala prvi tako imenovani Eko reli. Ti so namenjeni avtomobilom z alternativnimi pogonskimi viri (električni, priključni hibridi). Tako kot na klasičnih relijih se tudi pri tem upošteva kombinacija določenih cestnih odsekov in vmesnih etap. Ti avtomobili pa ne vozijo hitrostnih, temveč točnostne preizkušnje. Na njih lovijo predpisano povprečno hitrost, njihovo uspešnost pa časomerilci merijo tudi s skritimi vmesnimi kontrolami. Na vmesnih etapah prav tako ne sme biti zamud pri vstopih v časovne kontrole in podobno.

Letos se bosta oba avtomobilska dogodka združila. Eko reli se bo začel v četrtek popoldne in zaključil v petek popoldne. Takrat bodo udeleženci odpeljali traso tretje hitrostne preizkušnje med Ravnico in Krombergom pred karavano klasičnega 7. MAHLE relija Nova Gorica. Obe karavani si bosta prostor delili tudi na ceremonijalnem štartu relija.

Videti bo mogoče večino najbolj modernih električnih avtomobilov, ki postajajo razvojni trend mednarodne avtomobilske industrije. Ozaveščanju in promociji teh vozil so namenjeni tudi Eko reliji in pri AMD Gorica želijo svojo prireditev vključiti tudi v elitni koledar tovrstnih relijev pod okriljem mednarodne avtomobilske zveze FIA.

Čeprav ti avtomobili ne bodo dirkali in tudi glasni ne bodo, je tekmovalnost na precej visoki ravni. Razlike so zelo majhne, zahtevnost kar najmanjših kazenskih pribitkov (odstopanja od predpisane povprečne hitrosti) pa velika. Navsezadnje bodo letos časomerilci čase merili na desetinko sekunde natančno.

Prvi dan bo karavana Eko relija vozila krog okrog Nove Gorice in Brd, odpeljali bodo tudi del klasične hitrostne preizkušnje Lig in Morsko. Drugi dan sledi vožnja prek Predmeje proti Postojni in nato povratek proti Novi Gorici.

Tekst: Gregor Pavšič

foto: Miloš Ferfolja