Eko reli odlično uspel

Druga izvedba Eko MAHLE relija v Novi Gorici je potrdila smiselnost tovrstnih prireditev v sklopu klasičnih avtomobilskih relijev. Lepa zasedba, izenačene vožnje in trasa skozi lepo goriško pokrajino so prepričale tudi opazovalca mednarodne avtomobilske zveze FIA.

   

Tako imenovani eko reli za avtomobile z alternativnimi pogoni (elektrika, priključni hibridi) je v Novi Gorici potekal drugič. Pri AMD Gorica so ga letos pripravili v sklopu klasičnega relija, precej pa so letos tudi povečali zahtevnost tekmovanja. Točnost glede na predpisano povprečno hitrost so merili na več znanih točkah vsakega točnostnega preizkusa, ob tem pa prek signala GPS še na več deset skritih točkah. Nekatere preizkušnje so bile zelo dolge in so zahtevale od posadk popolno zbranost. Najdaljša preizkušnja je na primer potekala več kot 40 minut.

 

Na štartu je bilo 24 sodelujočih avtomobilov. Med temi so bili vsi z izjemo enega popolnoma električni. Trasa je prvi dan vodila po slikovitih cestah skozi goriška Brda, obkrožila je tudi akumulacijsko jezero nad Kanalom. Karavana se je ustavila v vili Vipolže in prvi dan sklenila ob servisni coni klasičnega relija v Kromberku. Drugi dan so posadke peljale po cestah čez Predmejo in čez Hrušico do Postojne. Pred Postojnsko jamo je bil postanek, nato pa je trasa peljala nazaj proti Novi Gorici. Popoldanski postanek je bil na gradu Štanjel. Zaključna preizkušnja je potekala po cesti med Ravnico in Kromberkom, kjer je nekaj minut pozneje potekala tudi hitrostna preizkušnja klasičnega relija.

  

 

V skupni razvrstitvi je zmagala češka posadka Venuš-Venušova (hyundai ioniq), na zmagovalnih stopničkah pa sta bili še posadki Vidmar-Vidmar (fiat 500e) in Pavšič-Gregorič (toyota prius plugin). Prvo peterico sta dopolnili posadki Dedikov-Dedikova (BMW i3) in Matjažič-Ušaj (BMW i3).

 

Zelo spodbudni so bili tudi odzivi opazovalca mednarodne avtomobilske zveze FIA in pri AMD Gorica upamo, da bi bil naš eko reli prihodnje leto vključen tudi v njihov uradni FIA koledar za relije novodobnih tehnologij.