OSNOVNE ZNAČILNOSTI E-RALLY-ev

OSNOVNE ZNAČILNOSTI E-RALLY-ev

(izvleček iz Dodatnega pravilnika 1. MAHLE ECO Rally)

Namen e-rally-ev je spodbujati nove tehnologije vozil, namenjenih za varčevanje z energijo in najmanjše možne količine izpuščenih onesnaževalnih plinov in CO2. Namen je tudi spodbujanje voznikov, da spremenijo svoje vozne navade, ki bi dajale prednost zaščiti okolja in trajnostnemu razvoju prometnega sektorja z uporabo električne energije, kot pogonskega vira svojega vozila.

Eden od glavnih področju tekmovanja, FIA E-Rally točnostnega pokala je ocena sposobnosti tekmovalcev natančnega spoštovanja časovnic tekom celotnega dogodka, načrtovanih s strani organizatorja. Le ta se objavi v obliki zaporedju “idealnih časih” za pretok avtomobilov iz ene časovne kontrole do naslednje časovne kontrole. Vsak “predčasno” ali “prepozen” prihod se kaznuje. Drugo glavno področje konkurence, ki je prav tako zelo pomembno pri končnem kombinirani razvrstitvi, je ocena sposobnosti posadke za vožnjo skozi vse “točnostne etape” z enakomerno in natančno obvezno hitrostjo (ali hitrostmi), s spoštovanjem vse pogojev s tem namen dodatnega pravilnika in z vsemi bilteni.

V praksi, je e-rally precej podoben klasičnemu rally-u, pri katerem morajo posadke prav tako v določenem času pripeljati od ene časovne kontrole do naslednje. Razlika je da namesto hitrostnih preizkušenj (dosežen najhitrejši čas na preizkušnji) v klasičnem rally-u, imamo v e-rally-u točnostne preizkušnje (preizkušnjo je potrebno prepeljati v določnem času).

Pomembno je poudariti, da e-rallyji niso hitrostna tekmovanja in da zato ni potrebe po posebnih varnostnih napravah za vozila in posadke, ki sodelujejo na prireditvi. Vsa električna (EV-ji), kot so priključni hibridi (PHEV), hibridna vozila s razširjenim dosegom (EREV), in vozil na gorilne celice (FCEV); morajo imeti homologacijo in morajo biti registrirani za uporabo na javnih cestah. Na prireditvi morajo voziti pod enakimi pogoji, kot pri vožnji v vsakodnevnem prometu.